Składniki: 200 g ugotowanego makaronu (około 70 g suchego) 200 g kiełbasy (zwyczajnej, z piersi z kurczaka, wiejskiej) 1 puszka kukurydzy 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 1 papryka czerwona 150 g groszku mrożonego lub świeżego 2 łyżki masła 4 jajka 150 ml mleka ½ pęczka szczypiorku szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ugotować makaron oraz groszek. Zalać składniki na patelni i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem przez 10 – 15 minut (do czasu aż całość stężeje). Na koniec dodać ugotowany makaron i całość podsmażyć przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Warzywa pokrojone w kostkę zeszklić na dużej patelni na odrobinie oleju. Paprykę pokroić i w kostkę, a kiełbasę w plastry. Następnie dorzucić paprykę, kukurydzę, groszek i dusić pod przykryciem przez 5 minut.