Składniki: 200 g masła 100 g czekolady gorzkiej np. 70% kakao 100 g czekolady mlecznej 1 łyżka kakao 5 jajek M 120 g cukru pudru 100 g mąki pszennej szczypta soli Krok 2: W kąpieli wodnej rozpuść masło z pewnością wiesz jak to zrobić, ale jeśli nie to zrób jak na zdjęciu czyli dwa rodzaje pokruszonej czekolady wrzuć do metalowej miski i umieść ją na rondelku z dwustoma mililitrami wody. Fondant czekoladowy to ciastko, które zawsze wydawało mi się skomplikowane i w związku z tym myślałem, że na skosztowanie tego deseru można pozwolić sobie tylko w restauracji. Jednakże jakie było moje zdziwienie, gdy Bogusia wróciła z kursu cukierniczego i w 15 minut przygotowała to ciasto w domu! Wystarczy tylko 7 prostych składników i 15 minut wolnego czasu, aby stworzyć jeden z moich ulubionych deserów. Krok 5: Tak przygotowane dość płynne ciasto wlej do foremek za pomocą dużej łyżki lub bezpośrednio z miski. Rondel podgrzewaj na średniej mocy palnika tak, aby woda w środku parowała i rozpuszczała zawartość miski. Krok 4: Następnie dodaj kolejno cały czas mieszając płynną czekoladę, ponadto dodaj jeszcze, przesianą mąkę ze szczyptą soli i kakao. Gotową masę można kilka godzin przechowywać w lodówce i upiec dopiero po przyjściu gości 😉 Ubij na puszystą białą masę ok 5-8 minut.