Makowiec japoński

Basia
Desery
15.12.2017 8:17
Makowiec japoński

Składniki: - 70 g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100 g masła - 30 g cukru pudru - 4 jajka - 4 jabłka (najlepiej kwaśne) - 80 g kaszy manny - 850 g masy makowej - 100 g orzechów włoskich - 3 garście dowolnych bakalii (ja dałam garść suszonej żurawiny, rodzynek i płatków migdałowych) - szczypta soli - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny - 1 białko jajka - cukier puder - dowolne bakalie (ja użyłam garści żurawiny, skórki pomarańczowej i płatków migdałowych Te, które zachwycają połączeniu wielu warstw i smaków, jak i te, które mają ciekawy smak przy zastosowaniu kilku niemal składników. Za tymi zwijanymi nie przepadam, o ile uwielbiam mak, to nie pasuje mi połączenie masy makowej z suchym drożdżowym ciastem. ciasta, te proste w wykonaniu jak i te, na których przygotowanie potrzebuję więcej czasu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://pobitegarybarbary.blogspot.com/2017/12/makowiec.html