Szarlotka z polewą

Basia
Ciasta
21.10.2016 9:52
Szarlotka z polewą

Mam nadzieję, że w Waszym również. Składniki (blaszka 25x36): ciasto - kostka masła - szklanka cukru - 3 szklanki mąki - żółtko - jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki kwaśnej śmietany masa jabłkowa - 2 kg jabłek - 1 szklanka cukru (najlepszy trzcinowy) - 2 opakowania kisielu cytrynowego - 3 łyżeczki cynamonu - 2 garście żurawiny - 2 łyżki masła polewa Sposób przygotowania: - 4 łyżki kwaśnej śmietany - 3 łyżki cukru Niby zwykłe ciasto z jabłkami, ale dzięki polewie na bazie śmietany ciasto to staje się niezwykłe w smaku. Szarlotka z polewą już na pewno na stałe zagości w moim domu. Po schłodzeniu dzielimy je na dwie części (2/3 ciasta + 1/3 ciasta). Przykrywamy resztą ciasta odrywając małe kawałki ciasta i lekko je spłaszczając. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Ilość porcji: 20 Czas przygotowania: 1,30 h plus chłodzenie ciasta Większą część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przesmażamy na maśle razem z żurawiną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://pobitegarybarbary.blogspot.com/2016/10/szarlotka-z-polewa.html