Składniki: Sposób przygotowania: - 50 dag fasoli Jaś - 2 garście suszonych grzybów - 15 dag wędzonego boczku - 25 dag wędzonej kiełbasy - ok. 8 dużych ogórków kiszonych - 1 duża marchew - 1 duża pietruszka - kawałek selera - 2 cebule - 4 łyżki kwaśnej śmietany - 2 łyżki mąki - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - tłuszcz do smażenia - kilka ziaren jałowca - ostra papryka - majeranek - sól, pieprz Dzień wcześniej zalewamy fasolę wodą. Danie podlewamy niewielką ilością wody (można użyć wody w której moczyły się grzyby). Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Latem preferuję lekką kuchnię, jednak w sezonie jesienno-zimowym preferuję kuchnię bardziej ciężką i odżywczą. Ilość porcji: ok. 5 Czas przygotowania: ok. 1,30 h plus moczenie fasoli i grzybów Następnego dnia w osobnych naczyniach gotujemy do miękkości fasolę i grzyby. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. W osobnym garnku zalewamy wodą grzyby. Ma dużą zawartość białka, jest bogata w potas, wapń i fosfor. Tym razem wypróbowałam przepis na fasolę po myśliwsku. Do fasoli dodajemy grzyby, cebulę z kiełbasą i boczkiem. Cebulę kroimy w kostkę. Ugotowaną fasolę odsączamy na sitku.