Świąteczne pierniczki bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku Do przygotowania bezglutenowych świątecznych pierników będziecie potrzebować: 250 g mąki ryżowej 100 g mąki kukurydzianej 100 g skrobi ziemniaczanej 50 g cukru 150 g miodu 1 jajko 1,5 łyżki śmietany ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika (ja korzystam z mieszanki własnej roboty, ale możecie równie dobrze użyć gotowej) foremek do wykrawania pierniczków papieru do pieczenia Świąteczne pierniczki bezglutenowe – wykonanie krok po kroku: Miód, cukier i przyprawy rozpuszczamy w garnku, podgrzewając je na małym ogniu i cały czas mieszając. Tym razem będą to tradycyjne, wykrawane pierniki, które są dosyć twarde, ale nie kruszą się, dlatego śmiało można je wykorzystać również jako ozdoby na choinkę 😉 Oczywiście po 2-3 dniach pierniczki miękną, dlatego warto je upiec wcześniej. Udzielił się on również mnie, dlatego dzisiaj mam dla Was mój wypróbowany przepis na świąteczne pierniczki bezglutenowe. Wykrojone pierniki bezglutenowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 12 minut. Gotowe pierniczki warto przechowywać w metalowej puszce, szklanym słoju lub w pudełku, wtedy szybciej zmiękną i będą rozpływać się w ustach. Po tym czasie wyciągamy bezglutenowe pierniczki z piekarnika, wykładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia. A jeśli szukacie przepisu na szybkie i miękkie świąteczne pierniczki bezglutenowe, znajdziecie je tutaj: W pierniczkach przeznaczonych do powieszenia na choinkę robimy dziurkę 😉