Bez glutenu, laktozy i rafinowanego cukru :) Zdrowy wilgotny piernik wigilijny Drukuj przepis Składniki ► płatki owsiane [2 szklanki] ► migdały [1/2 szklanki] ► buraki gotowane [200 g] ► miód [4 łyżki] Dodatkowo ► przyprawa piernikowa [2 łyżki] ► kakao ciemne [2 łyżki] ► soda oczyszczona [1 łyżeczka] ► olej kokosowy [4 łyżki] ► jajka [3 sztuki] ► dowolne mleko [1/2 szklanki] Dodatkowo, można użyć mojej zdrowej polewy czekoladowej, w wersji świątecznej zmieszanej z czubatą łyżką powideł śliwkowych. Słodyczy nadaje mu tylko prawdziwy miód, bogata konsystencja to sprawka migdałów, a mokre, miękkie wnętrze osiągamy przy pomocy gotowanych buraków. Do powstałej ,,mąki dodać gotowane buraki, żółtka jaj, olej, miód, mleko, sodę oczyszczoną i przyprawy.