Szarlotka z ciasta filo z sosem waniliowym FIT

Martyna
Fit
11.12.2017 21:36
Szarlotka z ciasta filo z sosem waniliowym FIT

Składniki na ciasto (o śr. 25cm): – opakowanie ciasta filo – 800g jabłek, obranych i pokrojonych na ćwiartki – 4 łyżki cukru trzcinowego – 50g+2og masła/oleju kokosowego – 1/2 łyżeczki cynamonu – 2 szczypty kardamonu Składniki na sos waniliowy: – 150ml mleka – 2-3 łyżki cukru – 2 żółtka – laska wanilii Rustykalna szarlotka z ciasta filo z sosem waniliowym to wybitnie prosty, błyskawiczny i nieziemsko smaczny deser, który wykona dosłownie każdy! Ciasto francuskie możemy dostać wszędzie, gotowy spód do pizzy również, niestety ciasto filo dosyć rzadko – a szkoda. Mam nadzieję, że za jakiś czas znów będzie mi dane przygotować baklavę, gdyż mam ogromną ochotę podzielić się z Wami moim wspaniałym przepisem. Następnie przekładamy sos z powrotem do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż zgęstnieje. Mleko oraz wydrążone ziarenka wraz z laską wanilii wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Następnie układamy w formie jeden arkusz ciasta filo, wcześniej posmarowany roztopionym masłem i dociskamy do formy. Gotowe jabłka razem z sokiem przekładamy na ciasto. Jedynym problemem jaki możecie napotkać, to fakt, że ciasto filo nie jest dostępne w każdym sklepie. Moją przygodę z filo rozpoczęłam przygotowując domową baklavę i uznałam to za absolutny hit. Tak postępujemy z kolejnymi, aż do końca, pamiętając o dociskaniu arkuszy ciasta do siebie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/szarlotka-ciasta-filo-sosem-waniliowym/