Sałatka ryżowo-paprykowa s.Marii

Ewa
Sałatki
12.12.2017 9:03
Sałatka ryżowo-paprykowa s.Marii

Najlepiej smakuje po jakimś czasie od przygotowania, gdy składniki dobrze się ze sobą połączą. 250 g ryżu 1 nieduży seler (u mnie kawałek około 160g) 2 małe cebule 6-7 ogórków konserwowych 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 200 g kiełbasy krakowskiej suchej 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego około 1/2 szkl. zalewy z ogórków (dałam ciut mniej) 2-3 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz, cukier kilka kropli sosu tabasco natka pietruszki do dekoracji Cebulę kroimy w piórka, a ogórki konserwowe w paski lub na plasterki. Jeżeli myślicie, że o sałatkach ryżowych wiecie już wszystko, zapytam czy znacie tą ryżowo-paprykową s.Marii?;) Jeśli nigdy takiej nie jedliście, zachęcam Was do jej przygotowania. Za sprawą papryk i ogórków jest chrupiąca, a dzięki ryżowi właśnie i kiełbasie krakowskiej również bardzo sycąca. Doprawiamy solą, pieprzem i 1-2 kroplami sosu tabasco (lub wg smaku). Kolor i smak zawdzięcza dodatkowi koncentratu pomidorowego i zalewy z ogórków. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Najlepiej smakuje ona po kilku godzinach, gdy składniki się przegryzą. Pozbawione gniazd nasienny papryki kroimy na cienkie paseczki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/12/12/salatka-ryzowo-paprykowa-s-marii/