Tarta orzechowa z kremem budyniowym, czekoladą, karmelem i słonymi precelkami

Picante-
Boże Narodzenie
11.12.2017 13:19
Tarta orzechowa z kremem budyniowym, czekoladą, karmelem i słonymi precelkami

A teraz zapraszamy po przepis: Składniki: Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 3 łyżki cukru pudru - 1 kostka masła (200g) - 1 jajko - 1 żółtko - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Krem czekoladowy: - 150 ml śmietany kremówki 30% - 1 łyżka masła - 1 łyżka kakao - 1 łyżka miodu - 11/2 tabliczki (150g) czekolady deserowej Karmel: - 100 g białego cukru - 40 g masła - 60 ml kremówki 30% Masa budyniowa: - 1 opakowanie budyniu do ciast i kremów WINIARY o smaku waniliowym, lub budyniu o smaku bananowym - 500 ml mleka - 2 łyżki cukru - 1 banan - słone precelki Wykonanie: Mąki przesiewamy na stolnicę. Na średniej mocy palnika karmelizujemy cukier na złoty kolor (przez około 15minut, przy czym nie mieszamy cukru, gdy zacznie się roztapiać potrząsamy garnkiem, aby cukier równomiernie się karmelizował, nie wolno nam także dopuścić aby uzyskał zbyt ciemną barwę, gdyż spowoduje to gorzki posmak). Gdy masło się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia, powoli dodajemy śmietankę i ponownie energicznie mieszamy, dodajemy szczyptę soli do smaku. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy je na grubość około 1 cm. Wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny. Dziś mamy dla Was pomysł na pyszną, słodką i pełną zimowych połączeń smakowych tartę - Do jej użycia wykorzystaliśmy budyń do ciast i kremów WINIARY o smaku waniliowym. Wykładamy nim foremkę na tartę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C, zapiekamy około 35 minut aż ciasto nabierze złotego koloru. Odstawiamy na około 5 minut i dopiero po tym czasie mieszamy masę aż do połączenia składników. Z 500 ml mleka odlewamy pół szklanki, do której dodajemy budyń WINIARY i mieszamy do rozpuszczenia proszku. Gdy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 3-4 minuty. Na upieczony i ostudzony spód ciasta wykładamy około 2/3 kremu czekoladowego, a następnie 2/3 karmelu. Jako, że zaczął się grudzień i zimowa aura zagościła już na dobre, wkraczamy naszymi przepisami w okres przedświąteczny. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i rozkładamy go równomiernie na całej powierzchni. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder (przesiany przez sito), posiekane orzechy oraz kostkę masła.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://picante-jalapeno.blogspot.com/2017/12/tarta-orzechowa-z-kremem-budyniowym.html