Wam życzę :-) Blaszka 23x33 cm Składniki ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru 3 jajka L 4 łyżki płynnego miodu 125 g miękkiego masła lub margaryny Krem: 7 - 8 łyżek kaszy manny 700 ml mleka u mnie 2% 1/3 szklanki cukru 3/4 kostki masła (miękkiego) 15 ml wódki Blaty, które upieczemy mogą leżeć ze dwa, trzy dni i potem spokojnie możemy je przełożyć masą z kaszy manny (która jest tak pyszna, że moje dzieci wyjadały ją z miski), do tego blaty smarujemy powidłem śliwkowym. Przełożenie ciasta: blat ciasta - powidło śliwkowe - połowa masy - blat ciasta - powidło śliwkowe - druga połowa masy - blat ciasta - polewa - płatki migdałów Dodatkowo: powidło śliwkowe płatki migdałów 1 tabliczka gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka 1 łyżka masła 1. 3. W misie miksera ucieramy miękkie masło na puszystą masę, dodajemy do niej po łyżce wystudzonej kaszy manny, oraz alkohol. Studzimy. 2. 500 ml mleka wlewamy do garnka i musimy zagotować z dodatkiem cukru. Bardzo to ciasto lubię, za smak, za to, że nie jest bardzo słodkie i kojarzy się ze Świętami właśnie. Dodajemy do gotującego się mleka, zagotowujemy, jak masa zgęstnieje, zdejmujemy z gazu i studzimy. Do większej miski przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Każdą część ciasta rozwałkowujemy i osobno pieczemy w 180 stopniach około 10-15 minut.