Zwierzęta w lecie są karmione świeżą trawą oraz naturalnymi paszami, z kolei w zimie sianem i kiszonkami pochodzącymi z ekologicznych upraw, w których nie stosuje się niedozwolonych środków ochrony roślin. Gwarancją, że produkt pochodzi z rolnictwa ekologicznego jest umieszczony na etykiecie zielony listek – jest on symbolem certyfikowanej działalności w systemie rolnictwa ekologicznego – wraz z numerem jednostki certyfikującej PL-EKO-09. W trakcie produkcji zostaje pominięty etap normalizacji zawartości tłuszczu, stąd Mleko Ekologiczne OSM Piątnica posiada jako jedne z nielicznych na rynku naturalną, nie zmienioną od momentu udoju zawartość tłuszczu – średnio 3,5%. Jest to spowodowane głównie poszukiwaniem naturalnych smaków wśród wszechobecnej chemii w żywności, a także minionej modzie (mam nadzieję) na półprodukty, Fast foody itp. Jestem przekonana, że już wcześniej słyszeliście lub widzieliście w sklepie mleko Ekologiczne. Mleko, które uzyskuje się z ekologicznych gospodarstw poddaje się pasteryzacji w temp. 74 st. C i mikrofiltracji, co sprawia, że zachowuje ono swój naturalny smak . Ten przepis na racuchy pochodzi z jej starego notatnika i się nim z Wami dzielę. Pewnie Was zastanawiało czym się może ono różnić od tego zwykłego mleka krowiego, lecz nigdy nie zagłębialiście się w ten temat. Przepis na: Babcine racuchy drożdżowe Składniki: - 400 g mąki pszennej - 20 g świeżych drożdży - szczypta soli - 3 łyżki cukru - 1,5 szklanki letniego mleka ekologicznego Piątnica - 40 g rozpuszczonego masła - 1 jajko - 2 duże jabłka Oczywiście wraz z racuchami czekała na mnie szklaneczka mleka, które wtedy dość niechętnie piłam, a teraz nie wyobrażam sobie dnia bez niego! Z kolei tłuszcz mleczny zawiera w sobie komplet składników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania oraz rozwoju organizmu. OSM Piątnica jakiś czas temu wprowadziło na rynek mleko ekologiczne z naturalną zawartością tłuszczu oraz pełne wartościowych składników odżywczych. Witamina A, która powstaje w organizmie z beta-karotenu, jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania wzroku i utrzymywania dobrej kondycji skóry. Obejmuje przede wszystkim: - Uprawę roślin - Chów zwierząt - Przetwórstwo surowców Eko-rolniczych - Znakowanie produktów przeznaczonych do obrotu W gospodarstwach ekologicznych nie stosuje się niedozwolonych nawozów sztucznych i pestycydów. Obecnie prawie w każdym większym sklepie pojawiają się osobne regały lub całe działy poświęcone zdrowym, ekologicznym produktom, które konsumenci coraz częściej kupują. Nasze ciasto drożdżowe nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się zbytnio nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. To jest właśnie jeden z tych przepisów, które podczas dzisiejszego wykonywania wróciłam sentymentalnie do lat najmłodszych – przedszkola i podstawówki. Odstawić na 1 – 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).