Konfitura z dyni i pomarańczy

Sylwia
Przetwory
06.12.2017 12:56
Konfitura z dyni i pomarańczy

Tak jak ta poprzednia konfitura, ta również została zrobiona przez Krzycha:) Czas wykonania: 5 h 15 min Ilość porcji: 1,350 g (9 słoiczków po 150 g) Składniki: 1 ½ kg dyni (po obraniu) 700 g cukru 1 ½ kg pomarańczy (6 sztuk) 1 ½ cytryny skórka z 1 pomarańczy skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka startego imbiru Przygotowanie: Dynię obierać, wyciąć środek z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można wykorzystać to tego robota kuchennego) lub pokroić w małą kostkę. Zetrzeć skórkę z 1 cytryny i 1 pomarańczy oraz imbiru na tarce o drobnych oczkach. Kolejna konfitura z dyni i pomarańczy to propozycja dla tych, którzy wolą coś mniej słodkiego, lekko kwaskowego. Z cytryny wycisnąć sok, a pomarańcze pokroić w niewielkie kawałki. Dynię przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny, aby puściła sok. Od czasu do czasu pomieszać, aby konfitura nie przywarła do garnka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/konfitura-z-dyni-i-pomaranczy/