Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 16 sztuk Składniki: Ciasto: 1 ½ szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka Masa: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30-36 % 4 łyżki cukru pudru 1 usztywniacz do śmietany zielony barwnik w proszku dekoracyjne koraliki / perełki ozdobne masa cukrowa (czarna, czerwona, biała) W tamtym roku na blogu pojawił się przepis na babeczki mikołaje, w tym roku chciałam Wam pokazać jak w bardzo podobny sposób można zrobić choinki 🙂 Podziel się w komentarzu ze mną i innymi czytelnikami bloga Twoim pomysłem na udekorowanie babeczki. Oczywiście ciasto na babeczki może być dowolne: https://kuchniawedwoje.pl/category/desery/babeczki/ Krok po kroku: 1. W drugim naczyniu wymieszać suche produkty (mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i cukier waniliowy). Do babeczek można dodać posiekaną czekoladę, orzechy, pokrojone na małe kawałeczki żelki i draże – ponownie wymieszać. Jedną wysmarować masą babeczkę, do której będą przyczepione nogi św. Mikołaja (u mnie jest to jedna babeczka, u Was może być ich kilka). Uwaga: Masa cukrowa odbarwia masę śmietanową, więc babeczki najlepiej przygotować w dzień podania. Gotowe babeczki przechowywać w lodówce, wyciągać 20 minut przez zjedzeniem. Pozostałe babeczki udekorować za pomocą szprycy do tortów, tworząc małe choineczki. Z masy cukrowej ulepić nogi św. Mikołaja, łącząc każdy element odrobiną wody. Resztę babeczek ozdobić masą, formując choinki oraz koralikami Poprzedni 1 z 12 Następny wykałaczki Przygotowanie: Za pomocą miksera połączyć ze sobą mokre składniki (mleko, olej, jajka). Foremki napełnić masą do 2/3 ich wysokości i piec 25 minut w 180 stopniach.