Składniki: 1,5 l wody 2 ziemniaki 2 ogórki kiszone 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej pół pęczka natki pietruszki liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego olej rzepakowy sól pieprz (przepis na 4 porcje) Na głębokiej patelni (lub w garnku) rozgrzewamy olej, wrzucamy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie, smażymy 2 minuty. W innym wypadku wyszłaby ogórkowa z kaszą, co w sumie też nie jest głupim pomysłem (już sobie to zapisałam). Pod koniec wrzucamy pokrojone w kostkę ogórki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy parę minut. Na tym etapie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Po tym czasie wszystko zalewamy wodą, dodając przepłukaną kaszę i pokrojony w plasterki seler naciowy, gotujemy 10 minut.