Domowe batoniki fig bar

Anna
Desery
03.12.2017 22:32
Domowe batoniki fig bar

Ciasto: 120g mąki owsianej 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 50g mąki kasztanowej Radix-bis (można zastąpić większą ilością pszennej pełnoziarnistej lub owsianej) 100g masła 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 200g suszonej żurawiny 200g suszonych fig Radix- bis Opcjonalnie sok z cytryny Przygotowanie: - Ciasto: Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć ok. 20 minut, następnie je odsączyć oraz zblendować na mus. Jeżeli masa będzie za słodka dodać odrobinę soku z cytryny, jednak ma pozostać gęsta - Nadzienie II: Figi pozbawić twardych końcówek, wsypać do miski. Jeżeli masa będzie za słodka dodać odrobinę soku z cytryny, jednak ma pozostać gęsta. Jedną część rozwałkować na stolnicy w kształcie prostokąta (nie za cienko i nie za grubo). Wzorując się nimi pokombinowałam z domową wersją, która znakomicie się nada do szkolnej śniadaniówki lub jako drugie śniadanie do pracy. Dodać do nich jajko oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło i zblendowane daktyle. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 12-15 minut na złoty kolor. Pokroić na mniejsze części ok. 6-7 batoników.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/2017/12/domowe-batoniki-fig-bar.html