Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu

Malgorzata

Obiad

04.12.2017 10:54

Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu

Jeżeli lubisz takie ziemniaczki w innej formie niż klasyczne puree, polecam także moje szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem, ziemniaki smażone z grzybami czy koreańskie szybkie ziemniaki z patelni – wszystkie przepyszne! Scroll down for recipe in English Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu (4 porcje) English version Roast goose fat potatoes (4 servings) Ingredients: 3-4 tablespoons of goose fat, melted 2-3 sprigs fresh rosemary 6 large potatoes, peeled and cut into 3 cm pieces salt Preparation: Boil the potatoes in salted water until almost tender, for about 10 minutes and drain in the colander. Składniki: 3-4 łyżki gęsiego tłuszczu, rozpuszczonego 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 6 sporych ziemniaków, pokrojonych na 3 cm kawałki sól Przygotowanie: Shake the colander back and forth a few times to fluff up the outsides Place the potatoes on a baking tray lined with baking paper and mix with melted goose fat, season with salt and mix in rosemary. Na blaszkę wyłożoną papierem wyłóż ziemniaki i wymieszaj z rozpuszczonym gęsim tłuszczem, dopraw porządnie solą i obłóż rozmarynem. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie prawie do miękkości, przez około 10 minut i odcedź na sitku. Dziś przedstawiam przepis na najsmaczniejsze, najbardziej chrupiące, obłędne pieczone ziemniaki. Ja swój odlałam po upieczeniu udek gęsich duszonych w karmelu, ale można też zastąpić go spokojnie tłuszczem kaczym.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/ziemniaki-pieczone-z-gesim-smalcem/