Super zdrowa sałatka z wodorostami

Ewelina
Sałatki
16.04.2014 14:13
Super zdrowa sałatka z wodorostami

Przepis

SKŁADNIKI

10 dag makaronu ryżowego

25 dag mrożonego groszku

garść suszonych grzybów mun

1 czubata łyżka suszonych wodorostów wakame

3 łyżki gotowego sosu chilli słodko - ostrego

1 łyżeczka cukru

sól

Zajrzyj do Mniamowego sklepu

Nachos tortilla chips naturalne Casa Fiesta - duże (453g) Nachos tortilla chips naturalne Casa Fiesta - duże (453g)

ranking ranking ranking ranking ranking

opinia Komentarze: 3 tylko: 14,73 zł

Tortilla chips okrągłe Tortilla chips okrągłe

ranking ranking ranking ranking ranking

opinia Komentarze: 4 tylko: 14,99 zł

Oliwki nadziewane czosnkiem - Gaea Oliwki nadziewane czosnkiem - Gaea

ranking ranking ranking ranking ranking

opinia Komentarze: 7 tylko: 17,99 zł

Grzyby mun zalej wodą, odstaw na 10 minut. Następnie ugotuj do średniej miękkości. Przelej zimną wodą, odsącz, odetnij twarde końcówki. Pokrój na spore kawałki.

Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu (zwykle należy go wymoczyć przez kilka minut w zimnej wodzie, następnie włożyć na chwilę do wrzątku, potem przelać zimną wodą).

Groszek ugotuj do średniej miękkości w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Przelej zimną wodą, odcedź.

Wodorosty wakame zalej szklanką zimnej wody, odstaw na 10 minut (zwiększą swoją objętość 10-krotnie).

Do miski włóż makaron, dodaj grzyby, wodorosty oraz groszek. Wlej sos. Wymieszaj (trzeba to robić palcami, bo składniki trudno się mieszają).

Podawaj jako samodzielne danie, pełne witamin i dobrej energii lub jako bogaty dodatek do dań w stylu azjatyckim.