Składniki
180 g ryżu
600 g selera
150 g sera żółtego
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
100 g rodzynek
70 g pestek słonecznika
płaska łyżeczka kurkumy
Sos:
200 g majonezu
100 g jogurtu naturalnego
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka musztardy
pieprz czarny
sól
Przepis
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, studzimy i przekładamy do miski. Ananasa odsączamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki i delikatnie w dłoniach odciskamy z nadmiaru soku. Selera obieramy, kroimy w plastry i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Seler nie powinien być rozgotowany. Po wystudzeniu kroimy go w kostkę. Do ryżu dodajemy ananasa, selera, pokrojony w słupki ser żółty, rodzynki, słonecznik i posiekaną natkę pietruszki.Sos:Do majonezu dodajemy jogurt naturalny i musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i mieszamy. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i mieszamy do połączenia się składników. Sałatkę wstawiamy do lodówki na około 2 godziny przed podaniem.