Ciasteczka brownie z białą czekoladą

Desery
30.11.2017 1:07
Ciasteczka brownie z białą czekoladą

A jeśli już, to małe ciasteczka – z jednej porcji nie wychodzi ich dużo, bo około 12, w efekcie czego po niesprawiedliwym podziale w domu zjem jedno, czasem półtorej ciastka 🙂 I właśnie ciastka brownie piekłam po raz trzeci – dwa pierwsze nie było czemu zrobić zdjęcia, bo zostały natychmiast zeżarte 😛 tym razem się nie dałam, tuż po upieczeniu dzieci skubnęły po jednym, a ja zabrałam się za zdjęcia, żeby zdążyć i przed zjedzeniem ich po raz kolejny i ze światłem – z piekarnika wyszły po 20:00. Owszem, były czekoladowe, były z białą czekoladą, ale tym razem zainspirowałam się przepisem Ani z nietylkopasta.pl – w jej przepisie znalazłam dodatek jagód goji i zastanawiam się teraz, dlaczego sama nie wpadłam na ten pomysł 😀 wyszły pyyyszne! Łyżka nakładamy porcje masy i formujemy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (tu Ania poleca masę zmrozić przez 10 minut w zamrażarce, ale ja tego nie zrobiłam ze względu na czas) i blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 10-12 minut. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę (trwa to kilka minut), następnie dodajemy przestudzoną (ale nadal płynną) zawartość rondelka, bardzo krótko miksujemy (dosłownie chwilę, do połączenia się masy). PRZEPIS NA CIASTKA BROWNIE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki: 210 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 2 duże jajka 2 czubate łyżki kakao 50 g masła 1/2 szkl. Sposób przygotowania: Masło roztapiamy w rondelku pilnując, by się nie zagotowało, dodajemy gorzką czekoladę i podgrzewając na małym ogniu rozpuszczamy i łączymy z masłem. Aha – ciastka z tego przepisu upiekłam nie tak słodkie, jak kupić można w cukierniach. 🙂 i tylko dlatego, że staram się trzymać “dietę nie piekę za często.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2017/08/ciastka-brownie/