Makowe z truskawkami

Ciasta
24.05.2019 23:24
Makowe z truskawkami

suchego maku aromat cytrynowy Krem: 700 ml mleka 4 żółtka 5 łyżek cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 300 g masła (ma być w temperaturze pokojowej) Dekoracja: 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 % 250 g mascarpone 3-4 łyżki cukru drobnego do wypieków opcjonalnie kolorowa posypka Zapakowane pięknie, ekologicznie, że już prawie nic nie muszę robić, pakując prezenty dla naszych Mam 😉 Skorzystałam z 10% rabatu na hasło “durszlak10 – do 30 czerwca 2019 również Ty możesz z niego skorzystać i gorąco do tego zachęcam. Białka ubij na sztywną pianę, następnie partiami dodawaj cukier i cały czas miksuj na najwyższych obrotach, aż masa będzie lśniąca oraz sztywna, a cukier całkowicie rozpuszczony. Mam nadzieję, że skorzystasz z przepisu nie raz 😉 przy okazji zgłaszam go do konkursu z marką Manufaktura Wielkopolska, który trwa na Durszlaku. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę, następnie dodawaj partiami budyń i zmiksuj całość na krem. Masę przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40-45 minut. Przełożenie ciasta makowego z truskawkami: Dolny blat biszkoptu posmaruj cienką warstwą kremu i na całości ułóż połówki truskawek. Strasznie zachwalała jakie jest pyszne, a ja w sieci widziałam mnóstwo podobnych przepisów w różnych wariantach i też miałam ochotę kiedyś wypróbować. W tym na zbliżający się szczególny dzień, czyli Dzień Mamy. Nie wsypuj ani mąki, ani maku hurtem do masy, bo zniszczysz strukturę ubitego białka i biszkopt nie wyrośnie jak powinien. Ciasto makowe z truskawkami to pyszna i efektowna propozycja na wiele okazji. Pierwszy raz cały efekt kombinacji trafił w inne ręce 😉 ale przy drugim razie miałam okazję sfotografować kawałek. Potem do masy jajecznej dodawaj małe porcje mieszanki mąk z proszkiem i mieszaj szpatułką napowietrzając masę (postępowanie jak przy klasycznym biszkopcie). Możesz to zrobić w czasie pieczenia biszkoptu – razem będą się studzić. Nadal podgrzewaj na małej mocy stale mieszając aż pozbędziesz się grudek i uzyskasz gładki budyń. Moje zamówienie ze środowej nocy przyszło w tempie ekspresowym już w piątek! Po wyjęciu pozostaw do ostygnięcia, następnie oddziel zimny biszkopt od papieru i przekrój wzdłuż na dwa blaty. 250 ml wlej do naczynia, dodaj żółtka, obie mąki i cukier oraz cukier waniliowy. Kolejno dodawaj po jednym żółtku i miksuj na najmniejszych obrotach tylko do połączenia. Wyłóż resztę kremu, przykryj górnym blatem biszkoptu oraz lekko dociśnij, aby całość się “związała. Kremem posmaruj cienko górę biszkoptu, a resztę przełóż do worka cukierniczego z ozdobną tylką i udekoruj całe ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2019/05/ciasto-makowe-z-truskawkami/