Wielkanocna baba

Krzysztof
Ciasta
18.04.2014 13:03
Wielkanocna baba

Przepis

Składniki

1,5 szklanki mąki pszennej

4 żółtka

0,5 szklanki cukru

7 g suszonych drożdży

0,5 szklanki mleka

2 łyżki stopionego masła

skórka z jednej pomarańczy

olejek pomarańczowy

szczypta soli

Wykonanie

Pomarańczę dokładnie myjemy, obieramy cieniutko ze skórki i skórkę kroimy w drobną kostkę. Skórkę pomarańczową podsmażamy na odrobinie masła przez kilka minut. Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru i pozostawiamy do momentu, aż drożdże zaczną rosnąć. Suszone drożdże możemy zastąpić 2 dag świeżych drożdży. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli i dolewamy wyrośnięte drożdże. Wszystko razem mieszamy mikserem na niskich obrotach przez około 8-10 minut. Po tym czasie dodajemy stopione masło i skórkę pomarańczową i ponownie mieszamy kilka minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Okrągłą formę na babkę smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto. Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Babkę pieczemy przez około godzinę w 160º C. Po upieczeniu wystudzone ciasto pokrywamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)