Dodatkowo dżem jabłkowy lub pomarańczowy (lekko podgrzany, żeby lepiej się rozsmarowywał) 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki Przekrojone blaty ciasta przekładam masą: pierwszy blat nasączam 1/3 płynu i smaruję dżemem, a na niego wykładam 1/3 masy śmietanowej. Tort makowy Blaty makowe 8 jajek 250 g cukru-pudru 250 g maku 2 łyżeczki esencji waniliowej skórka z cytryny łyżka miodu 5 łyżek bułki tartej lub kaszy manny Mak zalewam wrzątkiem i odstawiam. Bawmy się więc w Katarzyny Szukajcie chłopaki dziewczyny Zapytać więc trzeba wróżby A nuż potrzebne już drużby Pomysł na tort makowy zrodził się już jakiś czas temu. Krem śmietanowy 600 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone olejek migdałowy 3-4 łyżki syropu z agawy Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Nasączenie 1/2 szkl naparu z herbaty sok z 1/2 pomarańczy łyżka miodu W ciepłej herbacie rozpuszczam miód i dodaję sok. Kiedy moda wystygnie odcedzam go na sitku i dwukrotnie mielę w maszynce na drobnym sitku. Po ostudzeniu kroję na 3 blaty (jeśli za bardzo nie wyrośnie, to na dwa). Dojrzewał powoli, zmieniał koncepcje, dodatki, wykończenie, by w końcu zatryumfować na imieninowym stole w formie i smaku, które zachwyciły. Żółtka ucieram z cukrem na puch, z białek biję pianę. Przywodzi na myśl święta i myślę, że to będzie dobry czas, by zaprezentować go gościom, bo przecież Boże Narodzenie smakuje makiem i czekoladą...