SERNIK PIECZONY NA PIERNIKOWYM SPODZIE

Ciasta
08.12.2018 20:17
SERNIK PIECZONY NA PIERNIKOWYM SPODZIE

Mini, bo proporcje są na małą tortownicę, taką 16 cm. około 10 pierniczków 2-3 łyżki masła 3 żółtka 100 ml mleka 60 g cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej 200 g serka waniliowego homogenizowanego 250 g ricotty 50 g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki śmietany 30% skórka lub proszek pomarańczowy (zmielona wysuszona skórka pomarańczowa) Zaczynam od przygotowania spodu. Masę z żółtek wstawiam na garnek z gotującą się wodą i ubijam na parze, aż staną się puszyste. Dziś mam dla was pomysł na bardzo delikatny, bardzo kremowy i w zasadzie bardzo prosty sernik pieczony. Spód przygotowany z pokruszonych pierników nadaje lekko korzennego smaku, uzupełnionego nutą pomarańczy, a kremowe wnętrze wieńczy gorzka czekolada. Dodaję mleko z mąką i dalej ubijam, aż masa zacznie gęstnieć. Sernik wstawiam do zimnego piekarnika i piekę około 30 minut w 180 st C. Gdy lekko przestygnie odrajam brzegi od formy i zostawiam w niej do całkowitego wystygnięcia. Do żółtek dodaję cukier puder i ucieram mikserem na puszystą masą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://straszniesmaczne.blogspot.com/2018/12/sernik-pieczony-na-piernikowym-spodzie.html