Pieczone pierogi ruskie Ciasto 250 g mąki pszennej 15 g drożdży 50 g cukru 125 ml mleka 1 żółtko sól 3 łyżki roztopionego masła jajko do posmarowania ciasta Od czasu do czasu Niko biegł się bawić (kiedy np trzeba było poczekać, aż ziemniaki się ugotują), ale co chwila przybiegał i pytał, co może zrobić. Farsz 800 g ziemniaków 200 g twarogu 1 cebula 3 łyżki oleju lub smalcu sól, pieprz Ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości. Obieram je i gdy przestygną przepuszczam przez maszynkę razem z twarogiem (czasem zamiast maszynki używam tłuczka do ziemniaków - ugniatam porządnie razem z twarogiem). Pyszna wariacja na temat pierogów - z ciasta drożdżowego, pieczone w piekarniku, posypane czarnuszką. Kiedy ciasto wyrośnie przekładam je na oprószoną mąką stolnicę, zagniatam, wałkuję na grubość około 1 cm. Przygotowuję rozczyn - drożdże rozcieram z cukrem, dodaję 2 łyżki mąki i kilka łyżek mleka, tak by uzyskać gęstość śmietany. Ciasto jest bardzo delikatne, miękkie i znakomicie komponuje się z serowo-ziemniaczanym farszem. Włączcie dzieci do prac w kuchni, spędzicie razem czas i będziecie się znakomicie bawić. Kiedy zaczną się pokazywać pęcherzyki dodaję roztopiony tłuszcz i wyrabiam aż się wchłonie. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na kilka minut, żeby podrosły. Wycinam krążki, na które kładę po łyżce farszu, składam na pół i dobrze zlepiam brzegi.