Sprawdź też etykietę Ciasto francuskie na słodko – kilka ekspresowych przepisów czeka tam na Ciebie 🙂 PRZEPIS NA FRANCUSKI TORCIK Z KREMEM WAFELKOWYM Składniki: 1 duży blat ciasta francuskiego 750 g mascarpone 2 wafelki Lusette nugatowe 2 wafelki Lusette cappuccino 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy zbożowej 1 łyżka cukru + kakao lub kawa zbożowa i czekoladowe płatki do obsypania 🙂 Całość nie jest przesłodzona (jest taka w sam raz), a w wykonaniu bardzo szybka, dlatego polecam szczególnie wtedy, kiedy masz mało czasu, a goście właśnie się zapowiedzieli z wizytą lub po prostu masz ochotę na coś pysznego do kawy 🙂 przygotowanie nikomu nie powinno sprawić kłopotu, za to efekt końcowy sprawi mnóstwo radości z jedzenia! Dziś prezentuję francuski torcik z kremem wafelkowym, który przypomina nieco… słodką lazanię 🙂 dobrej jakości ciasto francuskie gwarantuje odpowiednie listkowanie ciasta przy pieczeniu, przełożone kremem wafelkowym z nutką kawy w przekroju daje doskonały efekt, a w smaku raj dla podniebienia! Układamy je na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 10-13 minut (do zrumienienia). Ciasto francuskie ma wiele możliwości wykorzystania na słodko lub słono.