Podobne przepisy: Pasta z grillowanego bakłażana Muhammara – sos paprykowy z orzechami Sos z pieczonej papryki Pasta paprykowa z fetą Ajvar Pasta z pieczonej papryki z masłem orzechowym i imbirem Składniki: 3 duże czerwone papryki 2 duże bakłażany 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka octu winnego sól pieprz olej rzepakowy Bakłażany kroimy wzdłuż na pół. Paprykę obieramy ze skóry i kroimy w średnią kostkę, dodajemy razem z bakłażanem do cebuli, dodając jednocześnie oregano, passatę i ocet, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W międzyczasie z bakłażanów wyjmujemy łyżką miąższ i kroimy w średnią kostkę. Dzisiaj zrobiłam ją zresztą głównie z myślą o chłopakach, którzy wyjeżdżają na parę dni w delegację. Na patelni rumienimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, pod koniec smażenia dodajemy kmin i mieloną paprykę, smażymy minutę. Tego typu pasta genialnie nadaje się wędlin, my wchłonęliśmy ją po prostu z pieczywem.