Blog: niedzielnykucharz.pl

Boczniaki w domowym sosie teriyaki - Niedzielny kucharz

Boczniaki w domowym sosie teriyaki – danie proste, szybkie i zdrowe, bo w sosie nie ma grama chemii. Jest wyrazisty i łatwy do zrobienia. Jak zrobić sos teriyaki? To prostsze …

Pieczone fish and chips - Niedzielny kucharz

Kultowe, brytyjskie danie w zdrowej wersji. Klasyczny fish and chips to bomba kaloryczna: ryba panierowana w cieście naleśnikowym, smażona w głębokim tłuszczu ze smażonymi ziemniakami miała zapewnić odpowiednią dawkę energii …

Kwaśno-słona zupa soljanka - Niedzielny kucharz

Soljanka to zupa ogórkowa na mega wypasie:) Ma dużo bardziej złożony smak, bo też lista składników jest długa jak paragon za weekendowe zakupy. Soljanka jest daniem absolutne pysznym. Jeśli raz …

Kakory - pieczone pierogi - Niedzielny kucharz

Już sama nazwa dania – kakory – zachęca żeby je zrobić. Kakory to piękna chłopska potrawa z prostych składników: ziemniaków i odrobiny mąki. Plus jajko. Zestaw składników identyczny jak w …

Manty - tatarskie pierogi z wołowiną - Niedzielny kucharz

Pyszne pierogi z mięsem wołowym, zupełnie inne od tych, które znasz. Mięso jest surowe. Podczas gotowania aromatyzuje pierożki, zrobione z bardzo cienkiego ciasta. Czas : Godzina Poziom trudności : Średnie …

Kaszotto z leśnymi grzybami - Niedzielny kucharz

Kaszotto z leśnymi grzybami - danie najprostsze z najprostszych, nie ma w niej nie wiadomo jakich składników. Prostota i jakość ingrediencji decyduje o smakowitości. Kaszotto z leśnymi grzybami to nazwa …

Wegetariańskie curry z kalafiora - Niedzielny kucharz

Wege curry z kalafiora jest daniem wegańskim, bo zawiera wyłącznie wegańskie składniki. Z jednym wyjątkiem – chlebków naan. Zrobiliśmy je według przepisu na błyskawiczne chlebki naan, zagniecione z ciasta na …

Wegetariańskie świeże sajgonki z tofu - Niedzielny kucharz

Po polsku i smażone i świeże sajgonki nazywają się tak samo – sajgonki:) Lepsza jest angielska nazwa zawijasów z papieru ryżowego, będąca tłumaczeniem bliskim oryginałowi – spring rolls, czyli wiosenne …

Sałatka ziemniaczana z sosem tatarskim - Niedzielny kucharz

Sałatka ziemniaczana z sosem tatarskim jest jej całkowitym zaprzeczeniem. Jest to danie lekkie i zdrowe. Sos tatarski zrobiliśmy na bazie skyru, islandzkiego jogurtu, gęstego, kwaskowego. Do tego klasyczne składniki: ogórki …

Wege obiady na gorące lato - Niedzielny kucharz

Nie wiemy czy to kwestia upałów, czy wieku:) ale zupełnie niepostrzeżenie i niespodziewanie przestaliśmy jeść, a w każdym razie mocno ograniczyliśmy ilość mięsa w naszym menu. Pewnie jest to sprawka …

Perski chłodnik z ogórka - Niedzielny kucharz

Bardzo popularne danie w basenie Morza Śródziemnego, ale nie tylko, bo chłodnik z ogórka i jogurtu jadą się chętnie na Kaukazie, a także Bałkanach. Różnią się nieco w szczegółach, jednak …

Wegańskie burrito - Niedzielny kucharz

Ostatnio mamy totalną jazdę na punkcie wegetariańskich dań będących kopiami znanych, klasycznych potraw. Steki, kebaby, mussaki – wszystko to można zrobić wyłącznie z warzyw i uzyskać efekt w niczym nie …

Zapiekanka z ziemniaków i halloumi - Niedzielny kucharz

Bardzo nieoczywista zapiekanka z ziemniaków i halloumi. Już samo połączenie sera i kartofli może się wydać dziwne. Jakby tego było mało jeszcze sos na bazie soku z cytryny? Tak jest, …

Młode ziemniaki z kefirem - Niedzielny kucharz

Młode ziemniaki z kefirem to bardzo prosta i szybka do zrobienia zupa idealna na upalne, letnie dni. Jest kwaskowa, lekko słona i pożywna. Turysta pyta gazdę jaka jest tajemnica jego …

Wegetariański kebab z kalafiora - Niedzielny kucharz

Lekka, zdrowa wersja popularnego ulicznego, szybkiego dania. Zamiast mięsa, w placku zawinięty jest upieczony kalafior. Naprawdę daje radę jako zastępnik mięsa! I to jak. Wegetariański kebab smakiem w niczym nie …

Sałatka Cezara z pesto z awokado

Sałatka Cezara, która może zastąpić cały obiad. Serio. Danie jest sycące i zdrowe. Zamiast majonezowego sosu użyliśmy pesto z orzechów nerkowca i awokado. Podobno kiedyś Julia Child jadła oryginalną sałatkę …

Pieczony bakłażan z soczewicą i kalafiorem

Gąbczasty, bez specjalnego smaku, czasem gorzki – tak na pozór prezentuje się bakłażan. Wstaw go do piekarnika, a przekonasz się na co go stać. Pieczony bakłażan zmienia się w przepyszne …

Sałatka z młodych pieczonych ziemniaków

Tajemniczym składnikiem dania jest sos z musztardy francuskiej, słodko-kwaśny. Doskonale łączy wszystkie składniki sałatki z pieczonych ziemniaków., podbijając ich smak.