Żeberka zazwyczaj podaję z ziemniakami (pieczonymi lub z wody/puree) oraz surówką z kiszonej kapusty zamiennie z sałatką z buraczków i papryki. Z PIEKARNIKA Składniki: 1,5 kg mięsnych żeberek sól i pieprz olej do smażenia Przed pieczeniem: 1/5 litra piwa 2 ząbki czosnku 3-4 cebule 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mieszanki naturalnej przyprawy do żeberek 1 łyżka słodkiej papryki mielonej woda do uzupełnienia sól i pieprz Danie można przygotować w garnku, co z powodzeniem od lat robi Mama, ale trzeba stale pilnować i to aż 2 godziny (czasem dłużej, zależy od mięsa i czy ładnie odchodzi od kości). Ja takie obiady wprost uwielbiam, ponieważ naprawdę wolę czas spędzić z dziećmi, niż mieszając w garnkach 😉 . Zawsze wybieram żeberka grube i mięsne, ale nie tłuste. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż żeberka z każdej strony na złoty kolor i przełóż do naczynia żaroodpornego. Żeberka w piwie z piekarnika to jeden ze sposobów na obiad, przy którym nie ma wiele pracy. Cebule obierz, podziel na połówki (duże możesz na ćwiartki) i włóż do naczynia z mięsem. Mieszając zbierz nim cały smak i aromat z dna patelni, po czym zawartością zalej żeberka w naczyniu. Różnica polega na tym, że ja robię danie w piekarniku, a Mama dusi w garnku. Naczynie przykryj pokrywą lub folią aluminiową (błyszczącą stroną do mięsa) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 2 godziny. Początkowo trzeba żeberka przygotować na patelni, ale reszta robi się już niemal sama.