Ciasto cycki teściowej

Wiesław
Ciasta
22.11.2017 14:44
Ciasto cycki teściowej

Udekorowany biszkoptami z rodzynkami i cytrynową galaretką, wygląda bardzo smakowicie i efektownie 7 jajek 1 szklanka cukru 5 łyżek mąki 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 6 białek 15 dag maku suchego 15 dag wiórków kokosowych 15 dag cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli 6 żółtek 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1 cukier wanilinowy 6 łyżek cukru pudru 1 l mleka 250g masła bakalie np. kolorowy ananas 2 galaretki cytrynowe 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów (24 szt.) garść rodzynek Ciasto składamy następująco: 1 blat biszkoptu kakaowego + 1/3 masy serowej + ciasto makowo - kokosowe + 1/3 masy serowej + 2 blat biszkoptu kakaowego + 1/3 masy serowej + okrągłe biszkopty (na każdym robimy małą dziurkę i układamy rodzynkę) + tężejąca galaretka (galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu). Pieczemy około 40 min. w 180 st. Po wystudzeniu placek przecinamy na 2 równe części (można nasączyć je alkoholem). Białka z solą ubijamy na sztywna pianę, wsypujemy cukier i dalej ubijamy. W międzyczasie dokładnie mieszamy żółtka ze śmietaną i wlewamy je na gotujące się mleko. Potem masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy ser i na koniec bakalie. Pyszny, słodki przekładaniec z ciasta kakaowego, makowo-kokosowego i masy serowej. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wymiary formy: 28x40 cmSkładniki:biszkopt kakaowy:ciasto makowo - kokosowe:masa serowa:dodatkowo:Przygotowanie:

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obzarciuch.pl/2015/04/ciasto-cycki-tesciowej.html