- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
2 piersi z kurczaka
2 czerwone cebule
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki przyprawy Gyros do kurczaka
1 papryka czerwona, żółta i zielona
1 mała puszka kukurydzy (140g po odsączeniu)
3 pełne łyżki majonezu
2 pełne łyżki jogurtu naturalnego
3 pełne łyżki ketchupu pikantnego
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżka oleju do smażenia
2 woreczki ryżu
sól
Przepis
Kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek i opakowanie przyprawę Gyros. Wymieszaj i odstaw do zamarynowania.
Cebulę pokrój w piórka.
Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią cebulę i kurczaka, usmaż.
Papryki pokrój w paseczki.
Majonez wymieszaj z jogurtem i ketchupem, dodaj czosnek granulowany i bazylię. Wymieszaj.
Pokrojone papryki i odsączoną z zalewy kukurydzę wrzuć do jednej miseczki. Dodaj sos i wymieszaj.
Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
Na talerz wyłóż ugotowany ryż, na to papryki wymieszane z sosem, a na samej górze ułóż kurczaka. Smacznego!