Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 1-1,5 l Składniki: 1 ananas (około 2 kg) 2 cytryny 150 g cukru (2/3 szklanki) 0,5 l spirytusu 96% 0,5 l przegotowanej wody (ewentualnie 0,75l) Przygotowanie: Do wykonania tej nalewki użyłem dużego (2 kilogramowego) dojrzałego ananasa. Gdy ananas puści sok, a cukier się rozpuści całość zalać przegotowaną wodą, spirytusem i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 tygodnie. Niewątpliwą zaletą nalewki z ananasa jest fakt że szybko dojrzewa, a w połączeniu z cytryną nie jest słodkim likierem. Słój szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe i słoneczne miejsce na 2-3 dni. Link do przepisu żony jak przygotować ciasto: https://kuchniawedwoje.pl/pijok/ Ananasówkę można odstawić na kilka dni, a później zlać ostrożnie do butelek za pomocą wężyka, aby pozbyć się osadu. Ananasa należy obrać i pokroić w niewielkie kawałki (2-3 cm).