¾ szklanki mleka (190 ml) 70 g drożdży ½ szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 5 żółtek 2 jajka 110 g masła lub margaryny (około ½ kostki) ½ szklanki rodzynek 50 g rumu Dekoracja (do wyboru): cukier puder lukier gorzka czekolada Przygotowanie: Do wysokiej miski lub garnka przesiać mąkę. Nie sądziłam, że wyrośnie, aż tak bardzo 🙂 Na początku martwiłam się, że całość wyleci z formy, na szczęście nic takiego się nie wydarzyło, a nadmiar ciasto został odkrojony i szybko zjedzony 😉 Przełożyć je do formy (30 cm średnicy, ja użyłam 26 cm formy i była trochę za mała) wysmarowanej tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. W małym garnku pokruszyć drożdże, wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i 3 łyżkami mleka. Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 12-16 kawałków (forma 30 cm średnicy) Rozpuścić masło. Żółtka oraz 2 całe jajka utrzeć z cukrem. Babka drożdżowa z rodzynkami, a raczej ogromna baba z dodatkiem rumu! Rada: Z tej ilości ciasta spokojnie można zrobić 2 mniejsze babki. Ciasto piec przez 50 – 60 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka).