Jesienne ciasto warstwowe z kremem chałwowym, karmelem i figami

Picante-
Ciasta
22.11.2017 11:44
Jesienne ciasto warstwowe z kremem chałwowym, karmelem i figami

Na średniej mocy palnika karmelizujemy cukier na złoty kolor (rzez około 15minut, przy czym nie mieszamy cukru, gdy zacznie się roztapiać potrząsamy garnkiem, aby cukier równomiernie się karmelizował, nie wolno nam także dopuścić aby uzyskał zbyt ciemną barwę, gdyż spowoduje to gorzki posmak). Dodatkowo: - 300ml śmietany kremówki - 200 g serka mascarpone - około 200 g chałwy waniliowej - na domowy karmel: 10 dag białego cukru, 4 dag masła, 60ml kremówki 30% - dowolne, jesienne owoce do dekoracji (u nas figi) - około 1 szklanka dowolnego ponczu (np. kawa, woda z miodem i cytryną, herbata) Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na cztery blaty (UŁATWIENIE: można także podzielić surowe ciasto na dwie części i upiec oddzielnie każdą z nich, a następnie każdą przekroić na pół). Figi (które teraz ciężej dostać) możecie zastąpić każdym innym ulubionym owocem, a nawet je pominąć - i tak będzie smacznie :-) Składniki (na foremkę o średnicy 18-20cm): Biszkopt: - 6 jajek - 1/2 szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej - 4 łyżki kakao - 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia Gdy masło się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia, powoli dodajemy śmietankę i ponownie energicznie mieszamy. Gdy masło się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia, powoli dodajemy śmietankę i ponownie energicznie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. Gdy cukier się skarmelizuje dodajemy do niego masło i energicznie mieszamy rózgą. Gdy cukier się skarmelizuje dodajemy do niego masło i energicznie mieszamy rózgą. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy widelcem i odstawiamy na kilka minut. Wierzch polewamy strużkami domowego karmelu (uwaga: karmel polewamy tuż przed podaniem ciasta, jeśli ciasto polane postoi parę godzin jego wygląd stanie się mniej estetycz Na wierzchu układamy owoce (u nas pokrojone na ćwiartki figi).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://picante-jalapeno.blogspot.com/2017/11/jesienne-ciasto-warstwowe-z-kremem.html