Składniki: Ciasto: 350 g mąki 250 g margaryny (1 kostka) 1 żółtko 80 g cukru Masa jabłkowa: 1 ½ kg kwaśnych jabłek (u mnie renety) 150 g cukru ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżki kaszy manny Dodatkowo: cukier puder Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto i podzielić na 3 części. 2/3 ciasta zawinąć w jeden kawałek folii aluminiowej, a 1/3 ciasta w drugi. Wyjąć drugą część ciasta podzielić na 2 części, jedną część rozwałkować i wyłożyć na masę, a drugą pokruszyć w rękach i posypać po górze (wtedy powstanie fajna, duża kruszonka). Większą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć wcześniej wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia formę (u mnie była to tortownica o średnicy 16 cm, lepsza była by trochę większa np. 20 cm). Ciasto piec 40 – 45 minut w temperaturze 200 stopni (po 15 – 20 minutach można nakryć ciasto od góry papierem do pieczenia, aby się za bardzo nie przypaliło). Pod przykryciem dusić około 20 minut (do czasu, aż puszczą sok), od czasu do czasu mieszając. Szarlotka jesienna na cienkim cieście z dużymi kawałkami jabłek i grubą, chrupiącą kruszonką to najlepsza osłoda jesiennych wieczorów.