SKŁADNIKI (na formę 12 x 25 cm) (na formę 12 x 25 cm) - 500 g mąki żytniej razowej (typ 2000) - 200 g aktywnego zakwasu żytniego razowego - 400 ml wody - 50 g suszonej żurawiny - sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kupując chleb żytni razowy w sklepie nie możemy mieć pewności z jakiej mąki został upieczony i czy mąka, której użyto to rzeczywiście mąka razowa, czy nie została zastąpiona mąką żytnią niższego typu lub zmieszana z mąką pszenną pełnoziarnistą. Chleb na zakwasie - żytni razowy z żurawiną Chleb z mąki żytniej razowej na zakwasie bardzo prosty, zdrowy i pachnący. Chleb jest ciemny, lekko kwaskowaty, trochę lepki, co jest charakterystyczne dla chleba zrobionego z tego typu mąki, ale co najważniejsze jest to chleb zdrowy. Pieczywo z mąki żytniej razowej przygotowane na zakwasie zawiera bakterie kwasu mlekowego co jest korzystne dla naszego organizmu, bo np. zwiększa naszą odporność. Aby zrobić taki chleb potrzebujemy minimalną ilość składników, czyli wodę, odpowiednią mąkę, sól i aktywny zakwas, który notabene też składa się z mąki żytniej razowej i wody. Do chleba dodałam żurawinę, bo lubię jak coś jest zatopione w chlebie, ale ona nie jest konieczna i można ją zastąpić czymś innym: słonecznikiem, pestkami dyni lub po prostu pominąć.