Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 1 h 50 minut Składniki: – 300 g wołowiny na gulasz – 1 cebula + ćwiartka do placków – pół czerwonej papryki – 1 szklanka passaty pomidorowej – 1 szklanka białego wina – 1 łyżka sosu tabasco – 1 łyżeczka papryki ostrej – gorąca woda – 0,5 kg ziemniaków – 1-2 jajka – 3-4 łyżki mąki pszennej – sól, pieprz – olej do smażenia – 1-2 łyżki śmietany 18% na porcję – natka pietruszki Przygotowanie: Polecam Wam także pyszne przepisy na: – kotlet schabowy – schabowy inaczej – zupa ogórkowa – cordon bleu z kurczaka – zupa pieczarkowa – zapiekanki z pieczarkami – przepis na ogórki kiszone PLACEK PO WĘGIERSKU Przyszedł czas na doprawienie dania – dodaj sól i pieprz do smaku, ostrą paprykę oraz sos tabasco. Ostatnim razem zamiast wody wlej porcję białego wina – sos dostanie jeszcze więcej smaku. Uwaga – sos będzie parował, dlatego co 10-15 minut trzeba dodać trochę gorącej wody. Placki połóż na talerzach, ułóż na nich gulasz, trochę gęstej śmietany i posiekaną natkę pietruszki. Nie był wcześniej zwolennikiem tego dania, nawet nie chciałam się przyznawać, że planuję go zrobić na obiad pewnej niedzieli. Na niewielkiej ilości oleju podsmaż wołowinę, tak aby obsmażyła się z każdej strony. Czerwone wino też będzie dobre, ale nieco odmieni smak gulaszu, a to właśnie dodatek białego wina zrobi ten niesamowity smak! Na patelni rozgrzej olej, smaż z ciasta spore placki ziemniaczane. Być może zdziwi Cię dodatek białego wina do czerwonego mięsa, ale nie jest to przypadek a celowy zabieg. Więc skoro smakowało komuś kto twierdzi, że jest to kiepskie danie, będzie smakowało i Wam :). Wołowinę pokrój w niewielkie kawałki na gulasz.