Czas wykonania: 1 – 2 h Ilość porcji: 0,7 l – 40% Składniki: 500 g dyni pokrojonej w kostkę 500 ml wódki 40% 5 goździków ¼ kawałka kory cynamonowej ½ łyżeczki świeżego imbiru 125 ml przegotowanej wody (pół szklanki) 110 g cukru (1/2 szklanki) Przygotowanie: Dynię (najlepiej bardzo dojrzałą) wydrążyć, obrać i pokroić w kostkę (1-2 cm). Ze względu na to, że jest to pierwszy przepis na nalewkę na tym blogu mam do Ciebie bardzo wielką prośbę: napisz w komentarzu pod tym artykułem czy chciałbyś więcej takich przepisów. Tym razem zdecydowałem się na użycie wódki zamiast spirytusu, ponieważ dynia nie jest soczysta, więc mniejsza stężenie alkoholu wystarczy do ekstrakcji składników roślinnych (wydobycia smaku i koloru dyni). Następnie w połowie szklanki wody w małym garnku rozpuścić pół szklanki cukru i tak uzyskany roztwór po ostygnięciu dodać do nalewu. Do pełni smaku i aromatu nalewka potrzebuje leżakować minimum 3 miesiące, ale z autopsji wiem, że już następnego dnia po filtracji ma piękny pomarańczowy kolor i niepowtarzalny dyniowy smak. Słoik szczelnie zakręcić, aby alkohol nie wyparował i całość odstawić na 2 tygodnie w ciepłe oraz słoneczne miejsce. Przyprawy; goździki, cynamon (z nim ostrożnie), imbir oraz kostkę dyni wsypać do słoika 1,5 – 2 litrowego.