Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Ewelina
Ciasta
14.04.2014 8:26
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Przepis

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

6 żółtek

4 łyżki cukru

250 g masła

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

1 kg sera

2 jajka

2 budynie waniliowe w proszku

4/5 szklanki cukru

200 g masła

Dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń w syropie

Wyrobić ciasto z podanych składników, podzielić na większą część – 3/4, którą należy rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 x 28 cm, a 1/4 ciasto dobrze schłodzić w zamrażalce.

Gotowe ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w 180 stopniach przez 15 minut (do lekko złotego koloru). Po podpieczeniu ciasto wystudzić.

Miękkie masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem i budyniem, dodać jajka, twaróg i ułożyć na wystudzonym cieście w blaszce. Na masę serową ułożyć pokrojone brzoswinie w paski. Na wierzch utrzeć na grubych oczkach resztę ciasta z zamrażalki.

Piec ok 70 minut w temp 180 stopniach C. Kiedy wierzch zacznie się rumienić przykryć papierem do pieczenia.

Kroić po całkowitym ostudzeniu.

Smacznego ; )

Źródło:

http://www.pieczarkamysia.pl/sernik-z-brzoskwiniami-i-kruszonka/