Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Dżem z dyni i gruszek wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Łącznie: 1 godz. 45 min. Dżem z dyni i gruszek Potrzebne składniki 1,5 kg obranej dyni 1 kg gruszek 2 duże jabłka 10 łyżek cukru 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób wykonania Gruszki i jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka. Pyszny, słodki dżem z dyni i gruszek z dodatkiem kilku jabłek dla podkreślenia smaku. Wlewamy trochę wody i gotujemy od czasu do czasu mieszając ok. 1 godziny. Gorący dżem wkładamy do słoików i zakręcamy, następnie pasteryzujemy 15 minut. Niestety ten dżem trzeba pasteryzować, dodatek kwasku ma poprawić kolor i dodać delikatnie ostrości.