Szakszuka

Śniadania
19.11.2017 19:31
Szakszuka

porcja: – 1 pomidor malinowy lub 1/2 pomidorów z puszki – 2 jaja wiejskie – 1/2 ząbku czosnku – tarty parmezan (opcjonalnie) – papryczka chili do smaku – 1 garść szpinaku – 2 łyżki czerwonej fasolki – olej rzepakowy lub olej kokosowy – sól i pieprz – do podania : świeża bazylia, bagietka Przygotowanie: Pomidora myjemy i kroimy w kostkę (możemy sparzyć i obrać ze skórki) Szakszuka to danie wywodzące się z kuchni tunezyjskiej składające się z cebuli, pomidorów, jajek i papryki. Pomysłów jak ją przygotować jest wiele i każdy może bawić się w komponowanie tego dania wg. naszych upodobań. Mieszamy wszystko i do posmażonych pomidorów ze szpinakiem wbijamy dwa jaja oraz czerwoną fasolkę. Wrzucamy pomidory doprawiamy do smaku sola i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami ( u mnie papryczka chilli) i smażymy kilka minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/szakszuka/