Błonnik - 1,6 g Witamina C – 4 mg Tiamina – 0,200 mg Ryboflawina – 0,060 mg Niacyna - 1,300 mg Witamina B6 - 0,077 mg Kwas foliowy - 13 µg Witamina A – 20 IU Witamina E – 0,19 mg Witamina K - 0,1 µg Wapń – 14 mg Żelazo - 3,40 mg Magnez - 17 mg Fosfor - 78 mg Potas - 429 mg Sód – 4 mg Cynk - 0,12 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference ------------------------------------------------------------- Zupa krem z topinambura Składniki: 500 g topinambura 2 ziemniaki 6 ząbków czosnku 1 łyżka masła 1 szklanka mleka 500 ml bulionu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz orzechy ( gatunek jaki macie pod ręką) do posypania Wykonanie: Ziemniaki, czosnek i topinambur obieramy. Dziś zapraszam Was na jesienną zupę krem przygotowaną na bazie powracającej na nasze stoły wprost z naszych ogródków bardzo smacznej bulwy. Należy pamiętać, że w niskiej temperaturze zmienia nieco smak i staje się słodkawy, ale nie powinno się go trzymać zbyt długo w lodówce, bo gorzknieje. W dzisiejszym wpisie poczytacie trochę ciekawostek o tej smakowitej bulwie, a pod spodem znajdziecie wspomniany wcześniej przepis na pyszną zupę. Jeśli go gotujemy, to zawsze z dodatkiem mleka, bo to właśnie ono wydobywa z niego orzechowy posmak. Białko ogółem - 2 g Tłuszcz - 0,01 g Węglowodany - 17,44 g (w tym cukry proste 9.60) Po wojnie zniknął z naszych stołów i przeniósł się do ogródków, ozdabiając je małymi żółtymi kwiatkami. Jest to gatunek rośliny z rodziny astrowatych pochodzący z Ameryki Północnej. Myśliwi sadzili je na skraju lasu, po to aby dziki nie dobierały się do pól. Topinambur jest warzywem bardzo bogatym w potas, który jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego. Pomaga także pozbyć się z organizmu toksyn. W jego składzie znajdziemy także inulinę, czyli rozpuszczalny błonnik uważany za probiotyk.