Składniki: - Farsz: - 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatka i karczek) - 1 woreczek ryżu (125 g) - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 jajko - olej - 2-3 łyżeczki przyprawy do gołąbków - sól do smaku - Sos pomidorowy: - 1 cebula - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 0,5 l bulionu mięsnego - 0,5 l sosu pomidorowego w kartonie lub tomatery - do smaku sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra - Dodatkowo: - 1 duża główka białej kapusty - 30 g masła W dużym garnku zagotować wodę i lekko osolić. Blachę wysmarować olejem na dnie ułożyć małe lub uszkodzone liście z kapusty i układać gołąbki. Przykryć obgotowanymi liśćmi kapusty i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem. Z kapusty obrać wierzchnie liście, wyciąć głąb i ostrożnie włożyć do garnka. Liście układać na blaszce by odsączyć je z nadmiaru wody i ostudzić. Gołąbki przełożyć do innego naczynia a do odłożonego sosu pomidorowego zlać sos z blaszki. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju i podsmażyć na złoto cebulę. Po wyjęciu z piekarnika zdjąć z wierzchu kapustę. Gotowym sosem zalać gołąbki ale tak by od góry blaszki było około 2 cm wolnego miejsca. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zwijać roladki tak jak krokiety.