Składniki: - Ciasto szpinakowe: - 3 jajka - 450 g mrożonego szpinaku(rozdrobniony) - 3/4 szkl cukru - 1,5 szkl mąki pszennej typ 500 - 0,5 szkl mąki krupczatki - 0,5 szkl oleju - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - Zimną śmietankę razem z mascarpone ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gdy masa będzie jednolita wylać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Rozsmarować na cieście a na górę pokruszyć ścięte ciasto. Ciasto odłożyć na 2-3 godziny do lodówki by śmietana stężała. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni góra-dół i piec około 50 minut do suchego patyczka. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę galaretkę i delikatnie wymieszać ( nie miksować).
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://ala-piecze.blogspot.com/2016/12/ciasto-lesny-mech-z-galaretka-i.html