Jesienna sałatka z pęczakiem

Pati
Sałatki
08.11.2017 9:48
Jesienna sałatka z pęczakiem

Wykorzystajcie jeszcze sezon na dynię i przygotujcie to danie 😉 Jesienna sałatka z pęczakiem Składniki: - szklanka kaszy pęczak - kawałek dyni (około 200 g) - 3 średnie buraki - około 10 pomidorków koktajlowych - pestki z połowy granatu - 125 g mozzarelli - natka pietruszki - dwie łyżki pestek słonecznika - dwie łyżki pestek dyni - 3-4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) - sok z połowy małej cytryny - pieprz - sól Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy odrobiną oleju i wkładamy do piekarnika. W międzyczasie pomidorki koktailowe dzieli na ćwiartki, mozzarellę kroimy w kostkę, a natkę drobno siekamy. W dużej misce łączymy kaszę, dynię, buraki, pomidorki, mozzarellę, pestki granatu i 2/3 natki pietruszki. Smaki w tej sałatce idealnie się łączą, słodkie buraki i dynia, lekko kwaśne pestki granatu i delikatna mozarella. Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (czas taki jak na opakowaniu). Pozostając w klimacie jesiennych warzyw proponuję Wam kolejną sałatkę z dynią 😉 Wszytko to podane w towarzystwie kaszy pęczak, którą osobiście po prostu uwielbiam.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/dodatki/salatki-i-surowki/jesienna-salatka-peczakiem