Najlepsze pesto

Pati

Makarony

03.10.2016 12:50

Najlepsze pesto

Klasyczne zielone pesto z bazylii Składniki: 1 doniczka bazylii 1 ząbek czosnku 2 łyżki pestek słonecznika 1-2 łyżki startego parmezanu lub pecorino 4-5 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek sól Pestki słonecznika możemy podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą więcej aromatu. Podczas przygotowań możecie je modyfikować jeśli uznacie, że pesto jest za gęste, dodajcie więcej oliwy, jeśli zbyt rzadkie dodajcie więcej pestek, sera lub bazylii. Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wierzch zalewamy oliwą z oliwek dzięki czemu bazylia nie sczernieje, zakręcamy i przechowujemy w lodówce kilka dni. Jako, że jestem uczulona na orzechy i raczej rzadko z nimi eksperymentuję, do mojego pesto używam pestek słonecznika. Zresztą jak wiecie lubię proste i szybkie przepisy, a makaron z pesto jest ekspresowy w wykonaniu. Pesto podajemy z gorącym, świeżo ugotowanym al dente makaronem, posypane dużą ilością sera.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://patigotuje.pl/dodatki/dipysosy/klasyczne-zielone-pesto-z-bazylii/