^^ Cupcakes mocno czekoladowe 12 babeczek Składniki na ciasto: 110 g masła (w temperaturze pokojowej) 90 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g kakao 55 ml mleka (w temperaturze pokojowej) 55 ml śmietanki kremówki 30% (w temperaturze pokojowej) Krem czekoladowy: 250 ml śmietanki kremówki 36% 200 g czekolady gorzkiej Przepis na babeczki znalazłam na jednym z bardzo popularnych blogów o słodkościach, aczkolwiek, jak to mam w zwyczaju zmniejszyłam zawartość cukru i użyłam gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao, a nie mlecznej. Następnie dodajemy kremówkę oraz mleko i znowu wszystko mieszamy na niskich obrotach. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy masą. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao przesiewamy do miski z masą i miksujemy na najmniejszych obrotach. Wystudzony krem ubijamy za pomocą miksera (tak jak bitą śmietanę) na gęsty krem. Dzięki temu nasz krem zgęstnieje i będzie się ładnie prezentował na babeczkach. No bo, czy jest coś lepszego na poprawę humoru niż czekolada… Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, żeby mogła się szybciej rozpuścić. Po lekkim wystudzeniu przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na całą noc do lodówki. Masło z cukrem ucieramy na jasną i puszystą masę. Podgrzewamy (ale nie doprowadzamy do wrzenia) i mieszamy, aż czekolada się rozpuści.