Grillowany schab z sosem z cukinii 4 porcje Składniki: 8 cienko pokrojonych plastrów schabu (ok. 500g) 300 g cukinii 5 listków bazylii 4 listki mięty 2 łyżki masła 100 ml śmietany 18% (najlepiej do sosów) pół świeżej papryczki chili lub pół łyżeczki płatków chilli 2 ząbki czosnku odrobina oleju lub oliwy z oliwek sól pieprz Cukinię kroimy w kostkę. Schab oprószamy z każdej strony solą i pieprzem i kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową, jeśli takowej nie mamy możemy usmażyć nasz schab na zwykłej patelce, wcześniej skropioną odrobiną oleju lub oliwy. Pomysł na to danie narodził się ponieważ, ani ja ani moja siostra, nie przepadamy za tradycyjnym schabowym. Dodatkowo, jak się okazuje, smak schabu idealnie podkręca delikatnie pikantny i kremowy sos z cukinii. Jeśli chcemy możemy przecedzić nasz sos przez sito, ale ja osobiście tego nie robię. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, wrzucamy zioła i miksujemy całość na gładką masę.