składniki: 700 g wołowiny u mnie kark 2 duże cebule 2 czerwone papryki olej do smażenia 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki ostra papryka 2 listki laurowe 2-3 kulki angielskiego ziela sól,pieprz mąka do oprószenia mięsa woda lub bulion wołowy Cebulę pokroić w drobną kostkę. Gotowy gulasz podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie kasza jęczmienna i ogórki w zalewie gyros. Dodać listki laurowe, angielskie ziele, słodką i wędzoną paprykę oraz paprykę ostrą wedle smaku. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnią kostkę. Następnie na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju zrumienić lekko cebulę i przełożyć do garnka. Jeśli gulasz będzie zbyt rzadki można go odparować albo zagęścić jeszcze odrobiną mąki.