Składniki: 300 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych 100 g cukru 4 żółtka 200 ml mleka (lekko ciepłego) 80 g masła skórka otarta z cytryny 100 g rodzynek szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta cukier puder - Rodzynki zalać wrzątkiem. Drożdżowa babka z rodzynkami Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami i skórką z cytryny. Dodać szczyptę soli, przesianą mąkę, rozczyn z drożdży, skórę z cytryny i resztę mleka. W małej misce wymieszać drożdże z połową mleka, 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżkami mąki. Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych, dolewając w trakcie wyrabiania ostudzone masło. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, aby drożdże się spieniły. Przykryć miskę lnianą ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić na półtorej godziny w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.